Sabotage Podcast

Еп.02 / Има ли живот (в) Метавселената?

Метавселената е на фокус в днешния ни епизод

Черни дупки и бебета Метавселени

Когато Стивън Хокинг издава своите есета и лекции за черните дупки и зараждането и естеството на други физични вселени, освен познатата ни, книгата му предизвиква международен фурор. Не бихме очаквали същото да се случи с нашия скромен разговор за зараждането и естеството на метавселените, но тук ще споделим част от нещата, които не успяхме да си кажем във втория епизод на подкаст Саботаж.

Споменахме блокчейн (blockchain), но май не дадохме добра дефиниция на термина. Или поне не такава, която да е достатъчно ясна за по-широк кръг хора. Това е криптирана система за съхранение на информация в компютърна мрежа, верига, която се разраства като кула от кубчета – нещо като играта дженга. С разликата, че ако преместиш или промениш някое “кубче”, цялата “кула” след него се променя (не е задължително да падне и да бъде неизползваема). Това е основата, върху която преди години се появиха криптовалутите.

Така създадена тази система всъщност осигурява стабилност и огромна сигурност във виртуалното пространство, като едновременно с това позволява постоянно да се надгражда; всяко следващо “кубче” съдържа информация за предходното и удостоверение за време – така чисто хронологично веригата винаги може да се валидира, като се проследи до първото “кубче”. 

Митака спомена за индийска двойка, която планира сватба в метавселена… Те са се женили кажи-речи докато сме записвали подкаста. Тази новина вече обиколи български и международни медии.

За заинтригуваните от виртуалните очила със системи за засичане на мозъчните вълни можем да кажем, че хората доста сериозно работят по въпроса – както Мета, така и компании, които вече продават готов продукт като този или този. А в ето тази статия можете да си изберете къде да ги изпробвате.

Един интересен поглед към метавселената предвижда, че тя напълно ще промени обществото и самите нас за краткия период от 10 години. Това ще се дължи на факта, че основните ни дейности ще се прехвърлят почти (или дори напълно) в тази реалност – образование, бизнес, пазаруване, свободно време.

От друга страна, без сериозни регулации и ограничения, черният сценарий сочи, че потребителите на метавселена ще бъдат лесно манипулирани или подтиквани в определена посока на мислене и действия, защото така ще е угодно и доходоносно за бизнесите, които са създали и поддържат съответната метавселена. Нещо подобно, но може би в по-малка сила, всъщност като че ли се случва и днес чрез повечето популярни социални мрежи. Разликата е по-скоро, че в настоящето потребителите повече си влияят един на друг, отколкото самата платформа да моделира тяхното същество.

Най-сериозното опасение остава в развитието на изкуствения интелект (върху който компании като Мета също продължават да работят интензивно) и дали в една аватарна метавселена човек ще успява да различи машината от човека. Проблем, който ще развием в третия си епизод. Очаквайте ни!

Препратки:

Ето още няколко препратки и линка, към интересни анализи:

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com