Sabotage Podcast

Еп.03 / Изкуственият интелект: саботьор или помощник?

Еп.03 / Изкуственият интелект: саботьор или помощник?

Изкуственият интелект – какво не успяхме да кажем още в този епизод

Скептичността, която и тримата показваме в епизода, е съвсем оправдана – страхът от новото и непознатото лесно завладява човека и повишава чувството му за бдителност. Завладяни от тази бдителност ние като че ли не успяхме да покажем повече от положителните аспекти на изкуствения интелект. 

Всъщност много от нас, които сме летели със самолет, вече сме брали от плодовете на изкуствения интелект – в много моменти пилотите са по-скоро “одитори” на системата, отколкото нейни “управници”. Това особено важи за приземяване на самолет при ниска видимост – в такъв случай пилотите напълно се осланят на автоматизираната система за приземяване и не поемат управлението. От тази гледна точка самоуправляемите коли имат сериозно предимство пред всеки човек – те не заспиват зад волана, не говорят и не пишат по смартфона си докат шофират, и не превишават скоростта. А това са само част причините за катастрофи и жертви по пътищата.

Нещо интересно, което Веско спомена в епизода, е генерирането на обекти в програмна среда чрез базови гласови команди (voice input). Точно това беше представено и от Марк Зъкърбърг като концепция за своята Метавселена – Horizon Worlds (който е пропуснал Еп.2 на тази тема, може да го чуе тук). „Builder Bot“ представлява изкуствен интелект, който добавя 3D обекти чрез гласови команди. По този начин изграждането и персонализирането на обекти във виртуалната среда ще бъде още по-улеснено.

По отношение на Теста на Тюринг – на този линк може да се прочете за няколко други успеха на ИИ. А тук може да се прочете повече за композиращия ИИ, който всъщност е довършил 10-та симфония на Бетовен. В тази статия се обсъждат напредъка и проблемите на машинния превод.

За добро или лошо, изкуственият интелект вече е участвал и във военни действия. В youtube могат да се намерят документални кадри от нападения с дронове, снабдени с подобно технология (основно от военния сблъсък в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан). Линкове към подобни видеа няма да слагаме, търсете по собствено усмотрение; единствено ще ви предложим един анализ от американски военен, специализиран в кибер разработките.

Препратки:

Eто още няколко препратки с интересни и иновативни приложения на изкуствения интелект:

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com