Sabotage Podcast

Еп.07 / От матурата в училище към матурата в живота

Еп.07 / От матурата в училище към матурата в живота

Тримата татковци се явихме на матурата по български език и литература!

Не, не се шегуваме – свалихме си официалните публикувани въпроси и условия и отделихме около час да проверим знанията си в тестовата част на зрелостния изпит. След като си поговорихме за това как сме се справили, си припомнихме и някои от житейските изпити, с които е трябвало да се справим.

Колко ли още такива ни чакат? И какво се случва след като преброим до „12“ и изтрезнеем на следващия ден. Чуйте повече в поредния епизод на подкаст Sabotage.

А дали матурата щеше да е с по-висок среден резултат, ако беше на “шльокавица”? Поне децата щяха да го разберат по-лесно или пък най-добре в Tik Tok клипче, тамън по-бързо щеше да свърши. Като че ли някои от литературните произведения изпреварват развитието и зрелостта на учениците. Вие всички романи ли разбрахте в училище, а колко прочетохте до край всъщност? За Веско такъв роман е “Тютюн”, който даже едва наскоро прочел докрай. Дали животът не трябва първо да ни научи на неговите уроци, за да може истнски да разберем даден автор и да открием сами силата на техните произведения? Може би е време да препрочетем всички литературни произведения от училище, кой знае какво ново бихме намерили и какво би ни харесало?

Младежите често биват определяни и като бунтари. Това се очаква от тях. И някои наистина са такива. Разбира се матурата едва ли е най-доброто място да се проявиш като бунтар, погледнато практически. Често обаче можем да видим различни форми на бунт и себеизява в другите моменти от завършването – снимката за училищния албум, сентенцията, която я съпътства и дори самият бал. Не малко истории сме срещали за ученици, които са предпочели да си спестят лудите пари за тоалет или дори са направили дарение на свои връстници в неравностойно положение. А други пък предпочитат да си “избомбят” бала и въобще да не отидат (по най-различни причини).

От друга страна, един от признаците на зрелостта е търпението. Търпението да прочетеш дълъг роман докрай, търпението да изчакаш да се развие действието в някой по-муден филм или дори да използваш “конвенционален” хартиен речник. За съжаление, в последно време поради лесната достъпност на информацията или просто огромното ѝ количество, с което сме заляти, търпението ни е сведено до минимум.

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com