Sabotage Podcast

Еп.10 / За консуматорството ft. Боби Борисов

Еп.10 / За консуматорството ft. Боби Борисов

В юбилейния ни 10-ти епизод на гости ни е експерта по дигитален маркетинг Боби Борисов, като с него си говорим и саботираме консуматорския начин на мислене и консуматорството като цяло.

Освен него по темата, каним като пасивен участник в разговора и всеки наш слушател. Малко или много всички сме засегнати от съвременния рекламен бизнес и начините му да се добере до нашето внимание и портфейл. А това прави всички ни повече или по-малко опитни в маркетинга. Попитахме Боби за това как рекламите са навлезли в нашия живот и се надяваме, че поне до някаква степен сме успели да ви обърнем вниманието към тази индустрия, която до такава степен е част от нашето ежедневие, че дори не се замисляме за нея.

Този епизод наистина посветихме изцяло на маркетинга и консуматорския начин на мислене, като дори използвахме част от техните прийоми (ей така, да видим как ще се получи) в самия запис – например задържането с представянето на госта в началото и създаването на т.нар. “suspense”. Някои неща нарочно не сме ги засегнали, тъй като в крайна сметка има и know-how на маркетолозите. Целта ни не е да правим специализиран подкаст за професионалисти, а да извадим на светло и отчасти да саботираме промиването на мозъците ни и тези на нашите деца. И за всеки който си мисли – “Да бе, мен ще ме промият… Аз им знам номерата.” (като не изключваме и нас самите) можем само кажем следното: съществуват психологически модели за всякакви хора и ако нещо не действа върху теб, то не значи, че няма друго, което би могло да ти подейства. Най-малкото, нямаше да е индустрия за милиарди и трилиони, ако рекламата не успяваше да извърши своята цел.

Ако човек може да си извади поуки от този епизод, много бихме се радвали поне една от тях да е това, че човек трябва да се опитва да мисли максимално прагматично към покупката на вещи. Разбира се, не включваме нещата и преживяванията за релакс и почивка, повдигане на духа, или най-общо казано – кеф. В тези случаи прагматичността, просто би ги обезмислила. Но да дадеш за някоя вещ от ежедневието си двойно повече пари, при положение че можеш да покриеш клиентските си потребности и изисквания на по-изгодна цена – това е абсолютна нелепица. Всички знаем какво и колко труд стои зад даден разход.

В духа на консуматорството – слушането на българския подкаст SABOTAGE е безплатно (ако не броим сметките ви за интернет) и надяваме се интересно и полезно! Така де – приятно слушане!

🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Боби Борисов маркетинг специлисит в агенциа за дигитален маркетинг Бионик Дигитал

Боби е на 30 години, от Враца. Той е единият от създателите на агенцията за дигитален маркетинг Bionik Digital. В личен план е хип-хоп танцьор и хореограф, както и страстен привърженик на тениса.

Instagram / Facebook / TikTok

Препратки:

 

Препоръчано четиво от госта

  • Фил Найт (основателят на Nike), “Изкуството на победата”, София 2016, ИК “Локус Пъблишинг”, прев. Александра Павлова

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com