Sabotage Podcast

Еп.11 / Малък нощен разговор за музиката ft. Димитър Атанасов

Еп.11 / Малък нощен разговор за музиката ft. Димитър Атанасов

Музиката – страст, магия или просто приятен фон. Тя също е и тема на този епизод на подкаст Sabotage.

На гости ни е един създател на музика – Димитър Атанасов – за да разберем повече какво е да си музикант в България в наши дни. Какви са перспективите за професионална музикална кариера на родната сцена? И на първо място – как се става музикант? С какъв подход да открием и развием музикалния талант на едно дете? Има ли още хубава и стойностна музика и къде да я намерим? Тези теми, заедно с някои лични истории на нашия гост, ще чуете в епизод 11 на нашия подкаст.

Музика… кой не я обича? Да помислим… Ние познаваме хора, които не обичат много да четат или въобще не ги привлича литературата. Познаваме и други, които не си падат по разходките в галерии и разглеждането на произведения на изобразителното или приложното изкуство. Има хора, които дори да ги кефи да “денсят”, не биха отишли на балет (модерен или класически). Гледаме филми и сериали, но кога за последно бяхме на театър?

Сигурни сме в едно – не сме срещали досега човек, който да не харесва музиката. Вие ако познавате – споделете! Сигурно и такова животно има.

От друга страна, един лайтмотив в нашия подкаст бе зададен с първия ни епизод за фалшивите новини. От тогава насам имаме едно наум да разобличим някаква разпространена заблуда. Подобно нещо е идеята за по-специалното значение и смисъл в това тонът “ла” да се определи в честота от 432hz. Нещо като плоскоземие за музиканти.

Някои от вас може и да не са чували тази теория (която е сравнително скорошна), като тя често се разглежда в различни математически, нумерологични или “вселенски” отношения. Апогей в тази насока е идеята, че това е честотата на вибрация на вселената или на планетата Земя. Тук няма да ви отегчаваме с повече подробности, за любознателните ще дадем два линка: статия, обясняваща основните заблуди по въпроса и видео, от професионален музикант (препоръчваме канала му, ако имате интерес към музикална теория или живота на един съвременен джаз музикант от Ню Йорк).

Също така е необходимо да направим и една корекция на Митака – Трио Оренда са една българка – Стефка Митева и две французойки – Садрин Конри и Джулия Орсе. Повече за тях ще научите от линковете по-долу.

Изпълнители, които споменахме в епизода:

P.S. По една бира за всеки, който знае от къде е вдъхновена обложката на този епизод… 🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите епизоди на нашия подкаст.

Димитър Атанасов duetmashini

Димитър Атанасов е на 36 години, родом от Бургас. От съвсем ранна възраст се захваща да свири на пиано, като малко по-късно започва да развива и певческия си талант. Завършил е музикалното училище в Бургас, а висшето си образование получава в НМА София - Поп и джаз пеене. Композира и изпълнява свои песни по различни конкурси, като “Бургас и морето” и “Евровизия”, а със свои кавъри се явява в различни популярни телевизионни формати - “Мюзик айдъл” и “Гласът на България”. Двамата с Христо Младенов създават дуета Димитър & Христо или накратко Дует Машини.

Facebook / Spotify /  Дует Димитър & Христо Facebook / #duetmashini

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com