Sabotage Podcast

Еп.14 / Призив за по-диви Родопи ft. Ангел Симитчиев и Нели Найденова

Еп.14 / Призив за по-диви Родопи ft. Ангел Симитчиев и Нели Найденова

В този епизод, подкаст Sabotage се присъединява в кампанията “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“.

По този повод имаме не един, а двама гости!

Нели Найденова от фондация “По-диви Родопи” ни разказа повече за самата кампания и дейността на фондацията, която вече доста години работи за опазването и увеличаването на биоразнообразието в Родопите.

Другият ни гост е музикант – Ангел Симитчиев; неговата роля в кампанията е централна, защото в продължение на няколко месеца е записвал автентични звуци от планината, които сега са част от ембиънт албума му “Призив”.

“Животните не могат да говорят. Те изчезват тихомълком. За разлика от тях, ние, хората, можем да заявим позиция” под този надслов стартира социалната кампания “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Кампанията е по инициатива на Велинград ALCALIA в партньорство с фондация “По-диви Родопи”.

Инициативата цели да насочи обществения интерес към проблема и да подпомогне разрешаването му, отправяйки зов за помощ чрез най-универсалния език – музиката и тъй като ние от българския подкаст Sabotage обичаме и музиката и природата с радост се опитваме да помогнем.

Как кампанията подпомага разрешаването на проблема?

Природните звуци на Родопите оживяват чрез специално създадения за целта аудио албум “Призив”, съчетаващ атмосферна “ембиънт” музика и “гласа” на Родопски район и неговите обитатели. Компилацията е продуцирана и записана от музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, които вплитат в себе си характерни звуци от дивата и живописна природа на този край.

Албумът “Призив” може да бъде слушан през YouTube или Spotify, като всеки, който иска да подкрепи каузата, може да го направи чрез слушане през горните линкове.

От своя страна, минерална вода “Велинград ALCALIA” ще дарява средства за подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” – организация, която се грижи да запази естествения облик на Родопите, като не само защитава изчезващи видове, но и работи за възстановяване популациите на вече изчезнали такива. Даренията ще се осъществят в 5 етапа, спрямо броя слушания, които ще бъдат отчитани чрез брояч в реално време на официалната страница на кампанията. Средствата ще послужат за грижа и подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” за възстановяване на популацията на изчезващите видове в Родопите.

Откакто съществува, дейността на фондация “По-диви Родопи“ създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдаденост, популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

След края на кампанията ще бъде направена отчетност по усвояването на даренията и ще бъде предоставена повече информация за конкретните дейности на фондацията, които кампанията е подпомогнала. На  този етап повече информация ще откриете на velingradvoda.bg/priziv, включително и няколко красиви видеа с главни герои дивите родопски обитатели.

Повече за фондация “По-диви Родопи”

Фондация “По-диви Родопи” e част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Ключова цел на фондация “По-диви Родопи” е да постави основата на устойчиви практики, които насърчават опазването на природата, зеления бизнес и образованието. В заложените ценности на фондацията са опазването и възстановяването на дивата природа на Източните Родопи, чрез запазването на типичния мозаечен ландшафт и възстановяването на основните екологични процеси в Родопите.

Можете да ги намерите на този линк и да ги последвате във Facebook.
Посетете и страниците на благодетелите в тази кампания – сайтът на минерална вода Велинград ALCALIA и ги последвайте във Facebook.

🍻 След като приключите с този епизод на подкаст Sabotage, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com