Sabotage Podcast

Еп.15 / За здравето на детските очи ft. д-р Антон Василев ДМ

Еп.15 / За здравето на детските очи ft. д-р Антон Василев ДМ

В този епизод на българския подкаст Sabotage на гости ни е детския офталмолог д-р Антон Василев ДМ, като с него си говорим за здравето на детските очи и зрение и какво трябва да знаем и правим за тях.

“Отишла тогава до леглото и дръпнала завесата. Бабата лежала в леглото, но била нахлупила шапчицата ниско над лицето си и имала много чудноват вид.

— Ой, бабо, колко са ти големи ушите!

— Да те чувам по-лесно.

— Ой, бабо, колко са ти големи очите!

— Да те виждам по-лесно.”

Всички сме чели приказката на Братя Грим – “Червената шапчица” – където очевидно зрението на Червената шапчица е трябвало да бъде проверено от д-р Василев, за да може тя да веднага да разпознае Големия лош вълк, предрешен като баба ѝ. За да не превърнем нашите деца в едни недовиждащи шапчици трябва да си стегнем редиците и да се запознаем с проблемите свързани със зрението.

Очите дават способността на живите организми да виждат и анализират заобикалящата ги среда. Чудили ли сте се защо на антилопите очите са разположени странично на главата, а на леопардите отпред? Това е така, защото антилопата трябва да вижда колкото може повече около себе си, за да забележи приближаващия се хищник, докато леопардът има централно разположено зрение, за да може да следи и фиксира бъдещата си плячка.

Ето защо по този показател ние хората можем да се определим като хищници. Всеки един животински вид е адаптирал специфични особености на своето зрение: едни да виждат в почти пълна тъмнина, други под вода, а някои дори използват ехолокация, за да компенсират ограниченията в зрението си.

Съвременният начин на живот до голяма степен е свързан с използването на изкуствена светлина, както и с употребата на различни електронни устройства. Това дава предпоставка за съвсем нови проблеми, спрямо които ние, хората, все още не сме успели в пълнота да се адаптираме.

С една лека препратка към епизодите ни за светлинното замърсяване ( Еп.13 ) и нездравословните навици ( Еп.06 ), можем да споменем, че употребата на изкуствена светлина до не малка степен съкращава и времето за сън. Та кой не би стоял да гледа още и още серии от последния сезон на поредния нашумял сериал, например, след като ги има наготово и тръпне да разбере какво ще стане! Докато умът жадува за още зрелища, очите ни искат сън и почивка.

Най-потърпевши обаче, и с най-голям риск за очното здраве, са децата. Техният организъм все още се развива и адаптира към обкръжаващата го среда. Решихме да посветим този епизод на подкаста си именно на това и на нещата, които трябва или поне е добре да знае и прави всеки родител.

Това което можем да обобщим е че както и при повечето здравословни проблеми и болести, едно от най-добрите лекарства е превенцията. Периодичната профилактика на детско зрение е основна и неразделна част от нещата, които ние тримата от подкаста като бащи, а и всички наши слушатели като родители, не трябва да пропускаме.

Опитали сме се да синтезираме и обобщим най-важните, а и най-базови съвети от първа ръка.

В последния момент НЗОК не пожела да подпише договор с нас – били сме подкаст, а не болница, така че вие като наши слушатели минавате метър… този път. 😆 Няма да ви събираме 2.90 лв потребителска такса. Ще намерим начин как да се оправим с д-р Василев – например ще го обезпечим с бира до края на годината.

В линковете приложени по-долу можете да се запознаете с някои интересни факти и допълнителна информация по засегнати в епизода ни проблеми.

🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

За здравето на детските очи си говорим с д-р Антон Василев в Еп.15 на българския подкаст Sabotage.

Доктор Антон Василев, MD е на 34 години от София. Офталмолог, специализирал очни болести в УМБАЛ “Александровска”. През 2018 г. придобива и образователна и научна степен Доктор със защитена дисертация. Работил е в различни очни клиники, като в момента изцяло се е посветил на малките пациенти от различни възрастови групи, включително и недоносени бебета.

Д-р Антон Василев, ДМ

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com