Sabotage Podcast

Еп.16 / Sabotage ТОП 3 x 3 – Филми

Подкаст Sabotage препоръчва филми

В този епизод не толкова саботираме, колкото разкриваме нещо повече за нас самите. Това е първия епизод на новата ни поредица, в която ние тримата си говорим за нашите ТОП 3 в различни области – изкуство, музика, неща които харесваме, неща които не харесваме и т.н.

За първото издание на този формат ще Ви представим топ 3 на любимите ни филми.

В крайна сметка решихме блогът ни към този епизод да е под формата на препоръка за филми, които са ни впечатлили през годините. Може би някои от тях не са особено популярни, а дори и да са – препоръчваме Ви да ги потърсите и гледате.

Илия:

Без да са в някаква поредност, това са три филма, които са ми останали в съзнанието по различни причини и смело ги препоръчвам, дори да са далеч от топ 3, който представих в епизода. Първо ще спомена една леко брутална дистопия, която някои може да са хванали по телевизиите, когато я завъртяха преди 3-4 години. Става дума за „Какво се случи с Понеделник“. Филмът се отличава с оригиналност дотолкова, доколкото главната актриса играе 7 роли наведнъж; историята е достатъчно интересна, може би единствено насилието би отблъснало част от аудиторията.

Второ, препоръчвам един от първите филми, които съм гледал на “София филм фест – На брега”, т.е. изданието на филмовия фестивал в Бургас, който представя най-доброто от програмата на софийското издание. Това е чешкият филм „Обслужвал съм английския крал“, с родния ни актьор Иван Бърнев в главната роля. Филми като този правят подобни фестивали наистина ценни в живота ни и отваря врати както към други филми, за които иначе трудно бихме разбрали, така и към други култури. Особено в този случай – филмът е по книга, която дори е била забранена в Чехословакия до падането на Берлинската стена.

Крайно време е за един български филм. Препоръчвам конкретно него, но и другите на режисьорското дуо Кристина Грозева – Петър Вълчанов, защото определено представят добрата страна на съвременното българско кино. Филмът „Урок“, в който специално внимание трябва да се обърне на играта на Стефан Денолюбов. Толкова успешно изгражда образа гадняра, че започва да ти се гади когато се появява на екрана.

Митака:

Аз ще последвам примера на Илийката и ще препоръчам моите 3 runner-up филми, които много ми харесват, но по различни причини не влязоха в ТОП 3 на епизода.

Редът няма значение – просто трябва да бъдат изброени някак си: 

Първо, споменахме Том Ханкс и “Форест Гъмп”, споменахме Том Круз, но не споменахме друг страхотен филм, в който на фокус е човек с увреждане – “Рейн Ман”. Феноменална игра на Дъстин Хофман.

Втори е любим мой филм с Пол Нюман – “Ужилването” Той е един от най-добрите в много харесван от мен събжанр – Con Artist Movies (на български, трудно ще го преведа – най-общо казано филми за интелигентни измамници и надцаквания… 😛)

И трето – както в епизода, така и тук допълвам бройката с една комедия. Този път френска. Филмът се казва “Tais-toi!” или на български “Млъквай!”, тъй като това е едно от основните неща, които Жан Рено повтаря на Жерар Депардийо през повечето време.

Веско:

Да, в настоящия епизод споменахме толкова много хубави филми, но дори и след тях се сещам за три, които обезателно трябва да добавя в нашите Топ 3. Филмите по-долу са стари, но според мен много интересни. Ето ги и тях:

Първи е “Нещото” е филм, в който няма да видите някакви невероятни ефекти или съвременен CGI, но за сметка на това напрежението вплетено в добрия сценарии и майсторството на уникалната актьорска игра ще ви държат ангажирани до самия финал. Като фен на научнофантастичните филми бих сравнил филма “Нещото” с някой от заплетените разкази на сър Артър Конан Дойл.

Втори е “12 ядосани мъже” този филм е доста старичък и го споменахме съвсем мимолетно в епизода, между другото, но според мен е една от златните класики. Макар да е на повече от 60 години филмът дава поглед над човешката психология, която остава неизменяема във времето. Обезателно това е филм, който осветява, както лошите, така и добрите човешки черти.

На последно място, но не и по значимост, бих искал да спомена един от многото невероятни български филми – “Куче в чекмедже”. Българските филми от преди 30 години са едно много интересно явление. За мен те дават стойността на хубавата история пресъздадена във филм и чисто историческата стойност на това как е изглеждала България и българския бит до съвсем скоро. Няма да разказвам повече за филма, предполагам голяма част от вас са го гледали, а по- скоро ще апелирам да популяризираме такива филми, които въобще не са малко на брой. И защо, например, не си направим ден на българския филм в месечния план на нашите семейства?

За финал ето и един линк към песен за Филмоманите 🙂

🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com