Sabotage Podcast

Еп.22 / Пътеводител на дигиталния романтик ft. Боби и Тош

Еп.22 / Пътеводител на дигиталния романтик ft. Боби и Тош

В този епизод на подкаст Sabotage с нашите гости си говорим за социалните мрежи и платформите и приложения за запознанства като среда за създаване (или не) на семейство.

Ще се опитаме да установим влиянието на тези съвременни технологии над нашите семейства и не на последно място да споделим нашите виждания и мнения за тези начини на сближаване и комуникация. 

За да бъдем актуални и максимално полезни, за събеседници сме поканили нашия любим гост и гид в социалните мрежи Боби Борисов, заедно с Тодор Кръстев (Тош). Тош също има поглед към социалните мрежи и тяхното развитие, както и богат опит в използването им.

Ако вярвате, че семейството и запознанствата не бива да бъдат предмет на печалба и монетизиране, значи сте на правилното място. Настройте се по саботьорски и нека да започваме.

Говорейки вече два епизода за любовни взаимоотношения, изведнъж се присетихме за “Мерак” от “Диви разкази” на Николай Хайтов. Целият разказ си заслужава да се прочете в светлината както на семейните взаимоотношения, така и на мимолетните връзки (каквито са били табу, за времето и мястото, за които разказът се отнася). Ще приведем само един кратък пример от диалога на главните герои, разкайващи се, че не са се отнасяли достатъчно добре със съпругите си:

“— Аз — почна да разправя Мерко, — аз, чичо Каньо, съм толкова, казва, мръсен, че да стопиш всичките овце на лой и лойта на сапун да направиш — няма да можеш всичката мръсотия от мене да измиеш! Аз, казва, като съм се напивал и жената не рачи с мене да лежи — връзвал съм я, казва, за кревата с въже!

— И аз съм го правил, не въздишай толко издебело, само че аз на мойта съм надвивал и без въже!”

В подкаста, разбира се, не се опитваме да създадем този “курс за квалификация на мъжете”, както се развива разказът, а просто да отбележим положителното и отрицателното в междуличностните отношения в различните видове връзки. В този ред на мисли, социалните мрежи като че ли повече изкарват на показ негативното, отколкото позитивното. Да, може би доста от нас познават или поне са чували за успешна връзка, реализирана чрез този медиум, но тези изключения потвърждават правилото – далеч по лесно е да ти се смачка самочувствието или останеш един вид “воайор”, отколкото да бъдеш действен и да вървиш към някаква форма на задомяване, семейство.

Трудно ни е да кажем дали при създаването си приложенията и сайтове за запознанства са имали за цел наистина да подпомагат самотни души да се срещнат. Със сигурност това присъства под някаква форма в рекламата им, но дали не е поредният трик? Все пак не подминаваме факта, че макар и трудно в някои случаи, те успяват да свържат отделни индивиди да се намерят и да получат това, за което имат “мерак”.

🍻 След като чуете този епизод, можете да прослушате и другия ни епизод с Боби – Еп.10 / За консуматорството ft. Боби Борисов или да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Препратки:

  • За тези, които са изостанали с трендовете в онлайн общуването, тук ще намерите статия с най- популярните средства за това - линк
  • Ако се чудите, какви рискове се крият в онлайн света, ето този линк би ви бил полезен - линк
  • Social Dilemma (документалния филм на Netflix за влиянието на социалните мрежи) - trailer

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com