Sabotage Podcast

Еп.24 / Burgas Game Jam ft. Вики и Пламен

Burgas Game Jam 2023 е тема на този епизод на подкаст Sabotage. На гости са ни Вики и Пламен от BurgasLab, част от организаторите на бургаското издание на междунардония хакатон Global Game Jam.

Кой не е играл на някаква игра през живота си?

А колко от Вас могат да се похвалят, че са създали игра?

Някой би казал, че е трудно или невъзможно, че няма кой да помогне или с кого да сформира свой екип. А може би не се сещате за тема? Е, ако това са Ви притесненията, тогава сте на правилното място, защото днес ще Ви запознаем с едно събитие, на което се създават игри. Мащабът му е от световна величина, а участниците в него хиляди. Запознайте се с BURGAS GAME JAM, за което сме поканили част от организаторите на тазгодишното събитие за Бургас.

Като допълнение към епизода, Веско направи и интервю с двама от участниците на отбор „Минимум“, притежатели на приз от изданието Burgas Game Jam 2016.

Ей хора! Забравих да Ви питам, защо избрахте това име на вашия отбор, как така „Минимум“? 

(Митака) – Long story short: Нова година 2015-2016. Посрещахме я тримата с Илийката и жена ми в един рокаджийски бар в Бургас – “Бар без име”. При което, като напредна нощта и всички се понапихме, имаше един пич който обикаляше из бара и крещеше с цяло гърло – “МИНИМУУУУУУУМ”. Та… така. Също толкова градивно и като произхода на “Саботаж”… имаме дарба с имената!

(Илийката) – И защото бяхме минимум състав за отбор – трима. 

– Е това обяснява всичко, но не обяснява защо не съм участвал аз – страшно обичам да правя игри!! Сигурен съм, че ако бях участвал и аз, вече щяхме да сме милиардери, защото щяхме да продаваме нашата игра за десетки левове парчето… евентуално, хахахах!

(Илийката) – Защо не? Играта, която тогава измислихме, има потенциал да стане продукт, предлаган на пазара. И това е мисъл, която все още имаме, но не сме доразвили поради множество фактори. Един от тях е дали наистина усилията да пуснем в обращение нещо подобно биха били възнаградени подобаващо в крайна сметка, дали въобще ще успеем да излезем на плюс. Като че ли при нас възрастта и семейното положение леко ни възпират от рискови начинания. Или поне аз така се чувствам. 

От друга страна, може би случаят е подходящ да използваме собствената си платформа и да направим скромно проучване на пазара – драги слушатели, бихте ли се заинтересували от не особено сложна като правила игра, с фолклорен мотив, базирана върху приказка на Ран Босилек, подходяща за семейна игра с дете/деца на възраст 5-10 години? 

(Митака) – Ако беше участвал, вече щеше да има Last Of Us 3… или нещо друго със зомбита 😀 Никога не е късно! Готви се за догодина.

– А Бихте ли участвали пак, но с децата?

(Митака) – Хм… На кантар съм. Принципно с голям удоволствие. Сина ми е креативен и обожава ролевите игри. От друга страна, като знам колко е “кротък”… не искам да им го причинявам на организаторите и на себе си. 😛 По-скоро след някоя друга годинка, като поолегне.

(Илийката) – Примерът, който Вики разказа за тазгодишния jam в Бургас, е наистина вдъхновяващ. Моят юнак, като повечето деца струва ми се, умее да си измисля игри. Обича да увлича другите, стига обаче да ги познава достатъчно добре. Хем е срамежлив и малко по-трудно се отпуска сред непознати и особено когато има много хора, хем когато е в позната среда се държи твърдоглаво и трудно приема да не командва парада. Трябва да видите какъв “бригадир” е на братовчедите си, когато става дума да помагат на дядо си в градината – раздава на всеки я метла, я мотичка и хайде – почистваме!

Докато е малък бих пробвал да го ангажирам, но ще трябва предварително ясно да му обясня какво е това място и какво е това събитие, за да имаме шанс да не се откаже, защото го е срам. А за по-голям – вече няма да му се меся много. По-добре да отиде с приятели, а аз бих бил само придружител и наблюдател на тяхната работа.

– Вие коя улична игра играехте и обичахте най-много? На мен любима ми беше криеницата и народната топка, особено народната топка!

(Илийката) – Като че ли в нашата махала по-популярно беше стражари и апаши. Също така, живея близо до морската градина, а там обстановката дава шанс за други игри и заниманя – футбол по поляните, каране на колело, катерене по дърветата… Като цяло, основен спомен от детството ми са часовете игра на футбол, както в парка, така и в училищните дворове.

(Митака) – +1 за стражари и апаши. Футбол повечко в училище. Нямаше междучасие в което да не ритахме (с Илийката), включително и някой път “пропускахме” някой друг час. Зиме – лете

🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com