Sabotage Podcast

Еп.29 / DIY подакст

В епизод 29 на подкаст Sabotage си говорим най-общо за подкастите и стрували си да си направиш свой.

В един малко по-различен разговор, в този епизод обсъждаме нашата гледна точка към подкастите и тяхното съвременно развитие.

А какви бяха нашите подбуди да започнем “Саботаж”?
Струва ли си въобще да се отдели време и енергия за един “аматьорски” подкаст в морето от предавания, които съществуват в момента?

Отговорите на тези въпроси, както и какво би било, ако подкастърите бяха фермери, чуйте в епизод 29.

А какво всъщност е “подкаст”?

Подкастите съвсем не са нещо ново в хаотичния свят на Интернет. Просто последните години те отбелязват възход, а и чисто техническите изисквания за съществуването и разпространението им станаха по-достъпни. От една гледна точка, подкастът може да се разглежда като “независимо радио (радиопредаване)” – това, по отношение на стилистиката и съдържанието. В случая обаче не само съдържанието е разграничаващ фактор, а и начинът на разпространение и “консумация”. Точно от там идва и думата, която е “сглобена” от излизането на iPod и английската дума за предаване/излъчване “broadcast”. С други думи, това е предаване, което слушаш където пожелаеш и когато пожелаеш на своето преносимо устройство. Разбира се, никой няма да ви спре да си слушате любимите предавания на PC-то.

Друг начин, по който можем да окачествим подкаста – това е вид аудио блог. Точно този смисъл и вид на подкаста е това, което носи очарование за нас от “Sabotage”, а надяваме се и за вас. В разговорите си няколко пъти сме споменавали YouTube и разпространението на подкасти там (станали известни също като “видеокасти”). В този случай популярността на една онлайн платформа от една страна леко изменя вида на “продукта”, от друга страна дава възможност за достигане до по-широка аудитория.

Първите български подкасти започват да набират скорост и популярност около 2016-2017 година, като добър процент от тях продължават да съществуват и да произвеждат нови епизоди. Няма да ги изброяваме, но може да погледнете този линк за по-известните в последните 6-7 години.

Епидемията от COVID-19 засили търсенето на всякакво онлайн съдържание, включително подкасти. Статистиките сочат, че макар значителен брой от започналите през периода на изолация подкасти не са просъществували дълго, самото търсене на този тип медия е достигнало нов връх, чиито цифри засега се запазват. Интересът към създаването им вече достига взора на образователните институции, след като в края на изминалата 2022 година бе проведен подкаст хакатон за деца и младежи в Нов Български Университет.

Бъдещето на подкастите остава неясно. Като доста неща в интернет. И все пак те вече могат да се похвалят с пълнолетие, добра история и множество споделени добри практики, като смятаме че има още място за новаторство и развитие.

🍻 След като приключите с този епизод, можете да хвърлите едно око и на останалите ни епизоди.

Абонирай се за нас в:

🎧 Spotify

🎧 Apple podcasts

🎧 Google podcasts

🎧 YouTube

Или ни намерете във вашата любима платформа за подкасти – Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index, Overcast, Castro, Stitcher и Podfriend.

music by Jason Shaw on Audionautix.com